Hyresgästföreningen

Här hittar du artiklar jag publicera med koppling till Hyresgästföreningen och medlemstidning Hem & Hyra

 • Så här trygga känner sig svenskarna i sina bostadsområden visar ny undersökning. Förbundsordförande: ”Borde bli en väckarklocka”

  Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att titta närmare på hur svenskar och hyresgäster upplever tryggheten i sina bostadsområden. Undersökningen visar att hyresgästerna är mer otrygga i sina områden än de som bor i ägt boende. Undersökningen visar även att svenskarna hellre ser förebyggande åtgärder för att öka tryggheten än mer repressiva åtgärder.

  Så här trygga känner sig svenskarna i sina bostadsområden visar ny undersökning. Förbundsordförande: ”Borde bli en väckarklocka”
 • Hyresgästen ”stoppade huvudet i sanden” – är skyldig värden över 100 000 kronor

  När problemen hopade sig fick det mannen att, som han själv beskriver det, stoppa huvudet i sanden. Till sist var han skyldig sin hyresvärd över 100 000 kronor. Nu måste han flytta.

  Hyresgästen ”stoppade huvudet i sanden” – är skyldig värden över 100 000 kronor

  Jag har varit med om det fler gånger i hyresnämnden om det inte funnits obetalda hyre när tar upp ärende kanske skulle kunna fått bo kvar.

  Tycker syn det viktigt att man betalar hyran i tid.

 • 2024-05-31 Ett dygn på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

  Efter en natt där jag var glad att det är enkelrum då nattpersonalen jobba för fullt. När droppet skulle bytas kl 2 hade de så fullt upp det kom en sköterskan från Njurmedicin som vi delar avdelning/våning med.

  Av olika orsaker har sovit väldigt dåligt i natt det är tur att man har vänner som ställer när det blåser och man är på sjukhus.

  Missa att fota frukost men den såg ut som vilken annan jag fått här.

  Läkarna kom förbi på förmiddagen och pratade hur vi ska göra framöver. Beslutet blev att man kl 14 ska koppla bort apparaterna och så får se hur kroppen orkar.

  Till lunch blev det fiskgrytta hand inte varit dumt något blev lite torrt med ris.

  Efter lunchen låg jag och väntade bli frisläppt. Upptäckte att huset inte rakt.

  Kolla vilken glipa det blir mellan gardinen och väggen nästan fem centermeter.

  Klockan 14 kom sköterskan och kopplade loss mig från apparaterna vilken lättnad. Upptäckte att P4 Stockholm släppte inslaget med mig. Vilket var första nyhet när lyssnade på sändningen.

  Gick en sväng inne i huset och handlade en borste när jag kan duscha normalt igen.

  Riktigt sköt att inte behöva be om hjälp för att byta kläder eller duscha.

  Middag blev Laxpudding och två sorters sallad.

  Rundar av kvällen med Revyn från Falkenberg på SVT och fika.

  Hörde av mitt tidigare Hyresråd som är vid Svea Hovrätt det hade kommit ett överklagande från ett ärende vi satt på föra innan hon slutade på Hyresnämnden. Hovrätten gav oss rätt det var skönt då kan man sin sak.

 • 2025-05-29 Eftermiddag och kväll på Lungmedicin

  Lunch blev dillkött som var riktigt bra. Knapp hande lunchen sjunkit ner var det eftermiddags fika.

  Idag var det bullar när jag var här sist var led länger med mormors hosta vilket kanske passar på lungmedicin. Men bullarna var helt okej.

  Har tittat på Disney+ en serie som heter 9-1-1 som det kom nytt avsnitt idag och så blev det SVTPLAY och Solens mat väntar på middagen. Vilken blev Kycklinglårfile med italiensk grönsaksragu och krossade potatis med purjolök.

  Jag tycker de smakar riktigt bra denna gången också.

  Under eftermiddagen hörde en journalist av sig och vi ska höras på telefon imorgon, så får vi se vad det resulterar i. Blir det något så skriver om det imorgon när bloggar.

  Jag har alltid funderat över varför hundar alltid snurrar runt kopplat när det passer en stolpe.

  Jag har samma problem med min dropp ställning  helt plötsligt är slangen för kort då har snurrat in mig i ställning se bilden ovan.

  Eftermiddag fick jag en ny flaska teofyllamin dropp som ska gå in på 12 timmar min tredje flaska. Det ser ut som blir kvar till på fredag.

  Efter middagen villa jag en stund och pratade lite i telefon titta lite på Sveriges Radio.

  Tydligen är det Järva veckan under min tid i Hyresgästföreningen Region Stockholm var vi med med en monter där jag stod flera gånger. Var ett riktigt trevligt event som jag skar. Tydligen är inte Hyresgästföreningen utställare i år tycker det synd.

  Bilden är Järva veckan 2022 och seminarium som Hyresgästföreningen hade där.

  Så var kvällens höjdpunkt när ligger på sjukhus nämligen kvälls fika.

  Blev tre smörgåsar med ost och skinka samt grönsaker som jag glömde fota.

  Ska försöka komma i säng tidigt idag för kl 05:00 blir det ett nytt propp och ”provtagning” igen tycker inte om. Jag har sedan liten inte tyckt om blodprov  någon gång har jag svimmat när lägat på akuten. Där till rullar blodkärlen vilket det svårt sticka mig

  Vilken gör att vägrar provtagning i händerna och fingrarna.

  Avslutat med inhalera medicin sedan blir det korgen

 • Trots löften om sänkningar – elnätspriserna fortsätter stiga

  Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt fem procent över hela Sverige, och det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till…

  Trots löften om sänkningar – elnätspriserna fortsätter stiga
 • Två år till valet – så här skulle Sveriges hyresgäster rösta

  Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att undersöka hur Sveriges hyresgäster skulle rösta om det vore val idag. Hyresgästernas partisympatier ligger i stort sett i linje med övrig väljaropinion, men två partier sticker ut: Vänsterpartiet och Moderaterna.

  Två år till valet – så här skulle Sveriges hyresgäster rösta
 • Ny undersökning: överväldigande majoritet av svenskarna emot marknadshyror

  En ny undersökning utförd av Indikator Opinion på uppdrag av Hyresgästföreningen visar att en överväldigande majoritet av svenskarna är emot marknadshyror. Och resultatet står sig oavsett vilken partitillhörighet man säger sig ha, vilken upplåtelseform, eller vilket län man bor i.

  Ny undersökning: överväldigande majoritet av svenskarna emot marknadshyror
 • Storbritannien – en bostadspolitik där marknaden fått styra

  I en ny rapport, Vad kan svensk bostadspolitik lära av: Storbritannien, tittar Hyresgästföreningen närmre på hur bostadspolitiken är utformad i Storbritannien. Här har man privatiserat och avreglerat bostadsmarknaden mer än de flesta jämförbara länder och man har under en längre tid förskjutit maktförhållandet till fastighetsägarnas fördel. Det har lett till osäkra villkor, höga boendekostnader och…

  Storbritannien – en bostadspolitik där marknaden fått styra
 • Ny undersökning: Hyresgäster sämre rustade för kris

  En ny undersökning från Hyresgästföreningen, utförd av Indikator Opinion, visar att hyresgäster har sämre beredskap för en större samhällskris jämfört med de som bor i ägt boende. Undersökningen visar att färre hyresgäster har kontanter undanlagda i händelse av kris och färre hyresgäster har en granne de kan vända sig till om det krisar.

  Ny undersökning: Hyresgäster sämre rustade för kris
 • Storbritanniens bostadspolitik – högerns drömprojekt?

  Händelse: https://facebook.com/events/s/storbritanniens-bostadspolitik/1489278668290387/

  Hyresgästföreningen släpper ny rapport! I den fjärde delen av vår rapportserie om bostadspolitik i olika länder lämnar vi för första gången Norden och beger oss till Storbritannien. Med rapporten vill vi bidra med en så heltäckande bild som möjligt av både det brittiska bostadspolitiska systemet och de utmaningar som det står inför.

  Och just utmaningar finns det gott om. Den brittiska bostadsmarknaden förknippas oftast med dålig boendestandard, risiga villkor och höga hyror till följd av en i allra högsta grad avreglerad hyressektor med bland annat marknadshyror och ett svagt besittningsskydd. Många britter lever sina liv i mörka och mögliga lägenheter, med smala, skrymmande trappor. En boendestandard som vi aldrig skulle acceptera i Sverige, eller?

  Hur har det egentligen blivit såhär? Vad händer i den brittiska bostadspolitiska debatten? Vilka lärdomar kan vi dra från ett svenskt perspektiv? Hur har Brexit påverkat bostadsmarknaden i Storbritannien?

  I samband med rapportsläppet bjuder vi in till ett frukostsamtal med eminenta gäster:

   Katrine Kielos-Marçal är skribent, författare och debattör, bosatt i Storbritannien. Hennes bok Vem lagade Adam Smiths middag? har översatts till ett tjugotal språk och nominerades till Augustpriset för bästa fackbok år 2012. Katrine’s andra bok Mother Of Invention: How Good Ideas Get Ignored In An Economy Built For Men blev utvald för “Business Book of the Year” i Tyskland 2021. Hon skriver regelbundet om ekonomi och politik för Dagens Nyheter.

   James Savage är publisher på webbtidningen The Local, som skriver om Sverige för hitflyttade från hela världen. Själv flyttade han från Storbritannien till Sverige för cirka 20 år sedan. Han är även flitigt anlitad kommentator om brittiska angelägenheter i svenska medier.

  Samtalet modereras av Karin Lindeberg, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen.

  Innan samtalet presenteras rapporten av Hyresgästföreningens utredare Olof Karlsson.

   Vill du delta på plats på Hyresgästföreningens förbundskontor (Norrlandsgatan 7 i Stockholm)? Välkommen att anmäla dig via länken: https://storbritanniens-bostadspolitik-hgerns-drmprojekt.confetti.events/

  För er som medverkar på plats bjuder på frukost och mingel från och med kl. 8.00.

  För er som medverkar på plats bjuder på frukost och mingel.