Artikel Nynäshamns Posten

Jonas kan inte längre lita på färdtjänsten: ”Ingenting är återställt”

Jonas Carlsson lider av svår astmaallergi och är beroende av färdtjänsten för att kunna ta sig till sina vardagsärenden. På senare tid har den fungerat mycket dåligt, berättar han.

f254b9f0-e7a3-4f5d-9a6a-ef2e13b07c63.jpeg?h=500&w=676&fit=max&bg=%23fff&1628605250719

Helene Skoglund

Jonas Carlssons upplevelse är att färdtjänsten i Nynäshamns kommun fungerar dåligt.

Politikerna Fredrik Wallén (KD) och Antonella Pirrone (KD) skrev nyligen i en debattartikel i NP att färdtjänsten i Region Stockholm efter lättade pandemirestriktioner ska ”återgå till ett normalläge med en stark organisation, som ska kunna möta en återgång till tidigare antal resor”https://www.nynashamnsposten.se/artikel/debatt-vi-ska-ha-en-fardtjanst-att-lita-pa


.

Jonas Carlsson bor i Nynäshamn och använder sig av färdtjänsten på grund av sin allvarliga astmaallergi. Sedan en tid tillbaka, närmare bestämt sedan restriktionerna lättades och han kunde börja röra sig mer i samhället igen, så har han upplevt att färdtjänsten fungerar katastrofalt dåligt.

– Det är svårt att planera. Om jag får bil dit, får jag bil hem? Om jag åker iväg någonstans vet jag inte om jag får hjälp att komma hem igen. Det har varit såhär sedan många år tillbaka.

Sverigetaxi är det taxibolag som kör för färdtjänsten i Nynäshamn med omnejd. Problemet enligt Jonas är att det aldrig finns bilar kvar i Nynäshamn, utan när de åker in mot Stockholm så stannar de där.

– Sverigetaxi ser inte till att bilarna stannar i Nynäshamn. De åker in till Haninge eller Stockholm, sen kommer de inte tillbaka för de känner inte att det är värt det.

Två gånger, under den senaste tiden, har det hänt att Jonas Carlsson har åkt till affären för att handla, men när han skulle ta sig hem igen fanns det ingen som kunde hämta honom.

– Jag har varit i kontakt med färdtjänsten flera gånger. De säger att de ska ta upp det med bolaget och att bolaget får en bot, och jag får istället lösa en resa med ett annat bolag och vänta på ersättning för den, men så ska det inte behöva vara.

Jonas tror att mycket har med pandemin att göra.

– Jag tror problemet i Nynäshamn är att ingen har åkt under pandemin, och nu när allt sakta börjar öppna upp igen så har de tappat all kapacitet här. Ingenting är återställt.

Nynäshamns Posten gjorde 2019 en artikelserie om färdtjänstupproret, den går att läsa härhttps://www.nynashamnsposten.se/artikelserie/fardtjanstupproret/26de3d40-677e-49ab-afff-ca4426bc85d7


.

Läs också: Taxibolag fick straffavgifter på en kvarts miljon för försenad färdtjänst i Nynäshamn